Sundborns-leden

Sundbornsleden

Karlsbyhedens OK sköter om Sundbornsleden (Råbergsleden och Lostigen). Välkommen att njuta av härlig vandring längs dessa!!

På Visit Dalarna kan man läsa följande om lederna; Sundbornsleden/Råbergsslingan; Följer till stor del gamla fäbodstigar som använts "i alla tider".

Sundbornsleden invigdes första gången 1982. Den iordningställdes av Karlsbyhedens IK I sammarbete med Sundborns hembygdsförening och följer till stor del gamla fäbodstigar som används “I alla tider”. 1993 förbättrades och ommärktes leden och den är nu även sammankopplad med ”Lostigen”. Tillsammans en markerad vandringsled på över 40 km. Råbergsslingan är markerad med ljusblå färg på träd, stenar och stolpar. Som komplettering finns skyltar med vandringsledens namn. 


En källa med friskt vatten finns på Råberget (OBS! Vid torrt väder kan den vara uttorkad). Där finns också ett vindskydd som ger möjlighet till övernattning. Leden är lättgången med undantag för terrängen runt Råberget som har en brant stigning. Stövlar och kängor rekommenderas, då det finns en del blöta partier, främst runt berget. Broar och spänger finns över bäckar och myrar. 2013 återinvigdes leden då man satt upp satt upp nya skyltar, slyröjt, färgmarkerat leden samt lagt ut nya spänger för de blötaste delarna.

Klicka på länken sundbornsleden för att få upp en karta och viss info om lederna.